Verantwoord onderhoud van je grasmat

Een mooie grasmat is niet alleen een lust voor het oog, maar ook een opwaardering voor de omgeving. Het straalt rust uit en nodigt uit tot een wandeling. Echter komt een grasmat niet vanzelf tot stand. Je zal er wat moeite voor moeten doen. Het gras moet regelmatig gemaaid worden en daarvoor kan je het best een zitgrasmaaier gebruiken, zodat jouw rug niet onnodig belast wordt. Na het maaien moet de grasmat netjes geharkt worden, voorts moet het van tijd tot tijd besproeid worden, zodat het fris en mooi blijft. Lange tijd waren er alleen benzine grasmaaiers die werden aangedreven door een  benzinemotor, maar tegenwoordig zijn er milieuvriendelijke maaiers die door een accu worden aangedreven.

Milieuvriendelijk onderhoud

Een tuin kan op verschillende manieren onderhouden worden. Zo kan je een maaier gebruiken die door een brandstofmotor wordt aangedreven, maar die zijn vaak erg lawaaierig en schadelijk voor het milieu. De maaiers die door een accu worden aangedreven zijn milieuvriendelijk, want ze bezorgen geen stank en geluidsoverlast. De Ego accu’s zijn in verschillende voltages leverbaar en zijn onderhoudsvriendelijk. Van deze soort grasmaaiers heb je de uitvoering waarbij je de machine moet stoten, maar er zijn ook machines waar je gemakkelijk op kan zitten. 

Regelmatig maaien

Om je tuin schoon te houden is regelmatig onderhoud het belangrijkste. Wacht niet totdat het wied heel hoog staat, voordat je besluit eens in de zoveel maanden te gaan maaien. Door regelmatig te maaien bespaar je tijd en voelt het niet als een werk aan, omdat je gauw klaar bent. Voorts is het ook beter voor de maaier om gras dat er niet te lang staat te maaien, dan gras dat al stevig gegroeid is en dus schade zou kunnen veroorzaken. Tenslotte kan gras dat te hoog staat, ongedierte herbergen en een last zijn voor jezelf en de omgeving. 

De grasmat regelmatig bevochtigen

Net zoals mensen gedijen als hun lichaam gehydrateerd blijft, precies zo is het ook met gras. Droog gras wordt dun en breekt makkelijk af, waardoor er open plekken ontstaan op de grasmat. Voorts veranderd de mooie groene kleur in een geelbruine, hetgeen afbreuk doet aan de uitstraling. Om je grasmat geregeld van voldoende water te voorzien, zou je tuinsproeiers kunnen aanbrengen, die naar jou wens ingesteld kunnen worden. Deze optie is erg effectief, maar kost ook aardig wat. Met een tuinslang kan je hetzelfde resultaat bereiken, maar dat vergt iets meer tijd en moeite. Welke optie je ook kiest, zorg dat je grasmat voldoende bewaterd wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *