Werk jij graag in tuinen, heb jij jouw opleiding tot hovenier afgerond of werk jij al jaren in loondienst bij een hovenier en is het wel eens tijd om voor jezelf te beginnen? In dit artikel lees je de belangrijkste dingen die jij moet doen om een succesvolle ZZP’er hovenier te worden. Dan kun jij een goede afweging maken of het ZZP’er-schap iets voor jou is. Want wat is nou fijner dan lekker in tuinen werken en zorgen dat het landschap er weer wat beter bijstaat?
Past de ZZP bij jou?
Als ZZP’er moet je behoorlijk goed georganiseerd zijn en een vlotte babbel hebben. Aangezien je als ZZP’er volledig afhankelijk bent van jezelf, jouw gezondheid en je eigen motivatie, kan het zijn dat het ZZP’er-schap niet helemaal voor jou is. Als jij snel het overzicht kwijtraakt of het nodig hebt dat een collega jou motiveert wanneer het tegenzit of wanneer je er even geen zin in hebt, dan kun je het idee beter uit je hoofd halen. Daarnaast heb je een flink bedrag nodig om een goede ZZP op te richten. Je moet genoeg spaargeld hebben om aan te tonen dat jij kunt investeren in jouw bedrijf. Dat jij niet bij de kleinste tegenvaller meteen bankroet bent. Daarnaast moet je behoorlijk goed zijn met de cijfers, omdat je nu de belasting van jouw bedrijf zal moeten regelen én alle facturen moet opstellen. Daarnaast moet je nadenken over een website die goed gevonden wordt en hoe je verder reclame kunt maken voor jouw onderneming. Er komt dus meer bij kijken dan in eerste instantie lijkt en je moet je met extra zaken bezighouden die lang zo leuk niet zijn als het onderhouden van groenvoorzieningen.
Het belang van vraag en aanbod
Om meteen ZZP’er te worden als hovenier, is waarschijnlijk te ingewikkeld. Het is namelijk belangrijk dat je een goede basis aan klanten kunt verzamelen en dit is lastig als je pas net begonnen bent. Het is dus verstandig om wat ervaring op te doen in loondienst bij een professioneel hoveniersbedrijf. Zo leer jij de fijne kneepjes in het vak én wat voor klanten je allemaal zou kunnen benaderen als je toch eenmaal ZZP’er wordt. Het weg stelen van klanten wordt natuurlijk niet in dank afgenomen, dus let hier goed op als je in loondienst werkt. Je wilt niet bekend staan als een onaardige ondernemer. Heb jij met jouw werkervaring toch al aardig wat kunnen bijbeunen en hierdoor vaste klusjes weten te regelen, dan zou je kunnen kijken of dit een goed vast inkomen zal zijn voor jouw eigen onderneming. Zorg ervoor dat je met deze klanten een samenwerking aangaat met terugkerende basis, waarbij je elk seizoen bijvoorbeeld hun tuin komt onderhouden. Voeg niet meteen te grote klanten toe tot jouw clientèle, zulke klussen vragen namelijk een enorme investering en als er ergens qua leveringen iets fout loopt, dan kan het maar zo zijn dat jij hiervoor moet opdraaien en zo flink geld verliest.
Goede samenwerkingen met de business
Wat altijd belangrijk is, is een goede samenwerking met alle bedrijven in de keten. Zorg voor een goede samenwerking met een groothandel voor hoveniers, behoud contact met oud collega’s en wees altijd vriendelijk tegen je klanten. Op die manier bespaar je niet alleen een hoop geld en kun je nog eens op iemand terugvallen, je zorgt er ook voor dat jouw bedrijf bij iedereen hoog in het vaandel komt te staan. Als mensen goede ervaringen met jou opdoen, zullen ze dit sneller aan anderen vertellen en krijg je een hogere gunfactor. Deze gunfactor kun je gebruiken wanneer je eens iets van iemand nodig hebt of wanneer een klus niet als gepland loopt door onvoorziene omstandigheden. Blijf altijd netjes en beleefd tegen iedereen die je tegenkomt en met wie je samenwerkt, zo word jij een ZZP’er die investeert in zijn toekomst.