Wat te doen bij ongemakken op het water?

Varen is een heerlijke bezigheid, vooral met lekker weer. Water geeft prachtig uitzicht en een gevoel van vrijheid en rust. Maar helaas kunnen er ook problemen ontstaan tijdens het varen, zoals technische problemen, gestrand raken of een gat in de boot. Je hoopt natuurlijk dat dit nooit gebeurt. Voor het geval dat het wel gebeurt, staat hieronder een aantal tips, zodat je weet wat je moet doen bij pech of ongevallen op het water.

Iets mis met de boot

Je gaat er liever niet vanuit als je een dag uit varen gaat, maar er is nogal een aantal dingen dat mis kan gaan met een boot. Als de motor het plots begeeft en je niet ver genoeg kunt roeien, kan er een reddingsboot komen om de opvarende(n) mee te nemen en de boot mee te slepen. Soms kan een probleem echter ook ter plaatse worden opgelost door de reddingsdienst.

Iets mis met een persoon

Als er iets mis is met een persoon, heeft dat veel meer prioriteit dan de boot. Als er echt iets ernstigs is, bel dan eerst altijd 112 en daarna een sleepdienst. De sleepdienst neemt de boot dan mee.

Verzekering

Ongemakken met een boot vallen bijna altijd onder de verzekering, ook de hulp te water. De reddingshulp kan verzekeringskwesties zelfs allemaal voor je afhandelen.

Verdere tips

Het is sowieso handig om niet in je eentje te gaan varen. Stel dat je ergens vast komt te zitten, waar je jezelf niet meer uit krijgt, dan kan de andere persoon je nog losmaken. In je eentje is er niemand om jou te hulp te schieten. Daarbij is het raadzaam om je telefoon goed opgeladen mee te nemen, een telefoonnummer van een reddingsdienst in het telefoonboek te zetten. Je kunt deze ook opzoeken op internet, maar op het water is het netwerk niet altijd even goed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *