Wandelschoenen

Mooi zijn ze niet altijd, functioneel is de goede wandelschoen zeer zeker wel. Wellicht nog wel belangrijker dan je conditie is de kwaliteit van de wandelschoen, een schoen die je voeten en je knieën ondersteuning biedt en die zorgt voor een betere wandelhouding.

Wat is jouw perfecte wandelschoen?

Neem de keuze voor wandelschoenen dus heel erg serieus. Het lastige is dat er niet een soort goede wandelschoen is. Dit verschilt namelijk waarvoor je de schoenen vooral gebruikt. Heeft de een behoefte aan een lichte schoen, daar heeft de ander een zo stug en hoog mogelijke schoen nodig. Zaak is om een weloverwogen keuze te maken en precies te weten waaraan jouw perfecte wandelschoen moet voldoen.

Pas de schoen als het middag is

Het valt nog niet mee de goede wandelschoenen uit te kiezen. Het aanbod is immens en allemaal verschillen ze van model, vorm, kleur en materiaal. Je hebt hoge en lage wandelschoenen en je hebt wandelschoenen voor de man en de vrouw terwijl ook de uniseks schoenen net als uniseks in het algemeen aan de weg aan het timmeren is.  Belangrijk te weten is dat je wandelschoenen het best kunt passen als het middag is. Dan heb je vaak al wat gelopen en zijn je voeten dus al wat dikker. Dan zijn ze ook het best te vergelijken met de toestand van de voeten als je wandelt.

Idealiter heb je een centimeter ruimte over

Het passen van de schoenen is belangrijk, iets dat heel veel mensen niet zo serieus nemen. Die schieten de schoen even aan en noemen dat passen. In de ideale omstandigheid heb je een centimeter ruimte over en kies je nooit voor een schoen die te smal is. Ondanks het feit dat de meeste merken schoenen pronken met het feit dat je de schoenen niet hoeft in te lopen, is het verstandig dat juist wel te doen. Zo voorkom je namelijk kwetsuren aan voornamelijk het scheenbeen. Ook de rol van sokken wordt weleens onderschat. Goede sokken voorkomen namelijk blaren en elke wandelaar weet wat het betekent als zich blaren vormen. Je hebt wandelschoenen die ademen en schoenen die waterdicht zijn. Voor in de kou kies je uiteraard voor de waterdichte schoen, loop je vooral in de zomer kies dan voor de meer ademende schoen. Doe je dit niet dan kunnen ook blaren ontstaan. Ideaal zijn de Gore-Tex schoenen. Die zijn water- en winddicht maar voeren wel zweet af.

Schoenen die je uit kunt breiden met stijgijzers

De wandelschoen kun je onderverdelen in de lage en soepele schoen, ideaal voor in het bos of op straat. Verder heb je nog de bergwandelschoen, de hoge bergschoen en de schoen speciaal voor het hooggebergte; een schoen die de zwaardere tochten in het hooggebergte mogelijk maakt en die je eventueel kunt uitrusten met stijgijzers. In heel veel speelt dus de omgeving waarin je gaat wandelen een rol bij de keuze voor de juiste wandelschoen. Neem het uitzoeken wel serieus, dit voorkomt blaren en spierpijn, zaken die wandelen een stuk minder plezierig maken. Kijk bijvoorbeeld Sportief Tilburg voor écht goede wandelschoenen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *