skischoen

Skischoenen aanmeten: het einde van de kwelling voor enkel en scheenbeen

Bijna 90 procent van de skiërs en snowboarders klaagt over druk en pijn vanwege hun skischoenen. Een risico, maar vooral een onnodige kwelling voor enkel en scheenbeen. Waar moet je op letten, om te voorkomen dat de skischoenen tijdens de wintersport een kwelling zijn? Het is in ieder geval een goed teken als de gespen van de skischoenen gesloten blijven, zelfs tijdens de lunch. Al is er ook sprake van een automatisme: ski’s uit, gespen los. Al helemaal een duidelijk teken dat de skischoenen knellen. Maar pijn in de skischoen is totaal onnodig.

Hoe strak moet een skischoen passen?

De maat van de skischoen wordt bepaald zonder de binnenschoen. Je trekt de harde schaal van de skischoen aan in dunne kousen en schuift je voet helemaal naar voren in de teen. Als de tenen tegen elkaar stoten met het lichaam rechtop, moet er 1,5 cm ruimte zijn tussen de hiel en de schaal van de laars – want dat is precies hoe dik de gebruikelijke binnenlaars is. Je hebt geen rolruimte nodig tijdens het skiën, de voet moet goed in de laars zitten.

In de typische houding van de skiër met gebogen knieën is er dan automatisch voldoende ruimte om naar de teen toe te bewegen. De gespen moeten niet alleen op de allerlaatste stand passen, zodat ze nog verstelbaar zijn met andere sokken, met extra kussentjes en zooltjes. Het is belangrijk de skischoen pas op de piste goed te sluiten, want in de kou wordt de buitenschaal nog strakker en anders zou het bloed in het been pijnlijk kunnen worden afgesneden.

Waarschuwing tegen zogenaamde comfortmodellen

Goedkope instapmodellen lokken skiërs vaak met het “comfort”-argument dat ze bijzonder zacht zijn en niet knellen. In feite zijn de binnenschoenen bij dit soort aanbiedingen vaak bijzonder dik. Dit betekent echter dat zij meer door het lichaamsgewicht worden samengedrukt dan dunnere binnenschoenen. Het resultaat is dat de skischoenen na verloop van tijd steeds groter aanvoelen, en uiteindelijk merkbaar te groot worden. Als gevolg daarvan bevriezen de tenen sneller, klauwen ze pijnlijk in de zool, en worden krachtoverbrenging en controle slechter.

Nooit meer knellende schoenen

De lengte en de anatomische aanpassing van de schoenzolen aan je eigen voetenmoet is erg belangrijk. Daarnaast moet er ook rekening worden gehouden met andere individuele kenmerken. Zoals de breedte van de voet, de hoogte van de achterkant van de voet en de dikte van de kuiten. Skischoenen op maat laten maken, is dan de beste oplossing om pijn en frustraties te voorkomen. Hiermee zorg je er ook voor dat de skischoenen gedurende lange tijd perfect passen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *