Nederlandse hockeyvrouwen staan al jaren aan de top. De Nederlandse damesploeg vormt het meest succesvolle hockeyteam aller tijden op het Europees kampioenschap hockey (9 titels) en het wereldkampioenschap hockey (10 titels). Daarnaast deelt het samen met Australië het record van driemaal goud op de Olympische Spelen.
Hun geheim? Loodzware militaire training. Zo onthulde tophockeyer Maartje Paumen onlangs in haar biografie dat de damesploeg in de aanloop naar de Olympische Spelen van Londen in 2012 een loodzware training moest ondergaan. De vrouwen werden drie dagen lang door militairen gedrild op een berg bij de Spaanse stad Alicante. Hier kregen ze pas bij aankomst over te horen, nadat ze eerder in de veronderstelling waren naar een teamuitje in Londen te gaan.
Tot het uiterste
Nadat het team in Alicante aankwam werd het gelijk met een bus in de bergen geleid. Vanaf dat moment ging alles volgens militaire discipline: de dames kregen steeds slechts 5 minuten de tijd om zichzelf in hun uniform te hijsen en wanneer ze niet op tijd waren of ongehoorzaam waren moest alles opnieuw. Zo kregen ze de opdracht om binnen 5 uur tijd een berg op te lopen, terwijl ze 5 zakken met 10 liter water moesten dragen. Toen ze bijna boven waren, moesten ze nog eens binnen twaalf minuten naar de top rennen.
Geen ‘prinsessen’ maar vechtmachines
Alhoewel de training behoorlijk extreem en zwaar was, begrijpt Paumen achteraf goed waarom voor deze methode is gekozen. De damesploeg werd lange tijd door velen beschouwd als een soort prinsessenteam. Door de militaire training is het de trainer volgens Paumen gelukt om van de dames wilde vechtmachines te maken. Zo leerde het team zichzelf niet meer te onderschatten en dat men niet altijd alles alleen hoeft op te lossen.
Andere manieren van outdoor trainen
Outdoor trainingen hoeven echter helemaal niet per definitie zo extreem en op sport gericht te zijn. Zoals bijvoorbeeld het trainingsbureau Outing Holland het op deze pagina mooi definieert zijn outdoor trainingen doelgerichte en krachtige trainingen in de buitenlucht die je ‘raken’. Bij zo’n training ga je met een specifiek thema aan de slag, zoals samenwerking, teambuilding of persoonlijke effectiviteit. Interessant voor mensen die meer inzicht willen krijgen in hun team en het individuele gedrag, zonder daarvoor per se hoge bergen in het buitenland te moeten beklimmen.