Met een hoofdstel leidt jij jouw paard in plaats van andersom

Wie heeft er tijdens het paardrijden de touwtjes in handen? Ja, dat is de ruiter, maar hierbij schittert het hoofdstel toch echt in de hoofdrol. Bij zowel springen als dressuur, is een hoofdstel onmisbaar en ze zijn er dan ook in talloze variaties, modellen, kleuren en materialen te krijgen. Een hoofdstel helpt de ruiter om te communiceren met het paard.

 

Verschillende soorten hoofdstellen

Voor iedere discipline zijn er verschillende wensen, dit heeft geleid tot verschillende soorten hoofdstellen. Bij springen gaat de voorkeur uit naar een Mexicaanse neusriem, bij dressuur naar een stang en trens hoofdstel en bij de Western wordt er met een speciaal Western hoofdstel gereden. Al deze hoofdstellen hebben 1 of meerdere bitten, maar er zijn ook ruiters die bewust ervoor kiezen om met een bitloos hoofdstel te rijden.

 

De functie van een frontriem

Ieder hoofdstel bestaat uit verschillende onderdelen, waaronder het kopstuk, bakstuk, neusriem of frontriem. De frontriem is het sierlijkste onderdeel en ligt op het voorhoofd van het paard. Doordat het hoofdstel demontabel is, kun je de frontriem vervangen voor alles wat bij jou stijl past. Met parels, steentjes, letters of gewoon effen, je kan het zo gek niet bedenken of het bestaat. Je kan zelfs je eigen frontriem samen laten stellen

 

Ben je benieuwd geworden wat nou precies de functie is, wat de werking van een hoofdstel is of hoe je jouw hoofdstel laat machten bij je outfit? Neem snel een kijkje op Galopperen.nl en kom alles te weten over hoofdstellen en andere paardenspullen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *