Hoe kap je een boom?

Een mooie boom kan elke tuin opvrolijken! Maar het kan zo zijn dat de boom gaat groeien waar hij niet hoort en dan kan het een last worden. Een boom kan zelfs gevaarlijk worden in verband met gevaar van omvallen, dan kan hij beter gekapt worden. Wil jij te weten komen wat er allemaal nodig is om een boom te kappen? 

Een vergunning? 

Het is goed om even bij je gemeente te checken of het nodig is dat je een vergunning aanvraagt wanneer je een boom wilt kappen. Bij sommige gemeenten moet dit namelijk. Bij andere is alleen het melden van de kapping al genoeg. Maar let hier wel goed op, want als de gemeente erachter komt, is er kans op een fikse boete. Hou hiermee ook rekening in je planning, want het kan even duren voordat je de vergunning binnen hebt. 

Het juiste seizoen 

In principe kan je het hele jaar door kappen, maar elk seizoen heeft bepaalde voor- en nadelen. Belangrijk om te weten is dat tussen 15 maart en 15 september geen bomen gekapt mogen worden. In deze periode is het namelijk broedseizoen voor vogels en het is natuurlijk niet de bedoeling om een nest te verstoren. Wil je zeker weten dat je geen dieren verstoort? Kap dan je boom in de winter. Dieren doen namelijk hun winterslaap en deze houden ze bijna nooit in de winter. Daarnaast is het een groot voordeel dat in de winter er geen bladeren aan de boom zitten. Dit scheelt enorm veel in het opruimen na het kappen. Echter kan je dan ook minder goed aan een boom zien of hij dood is, aangezien omliggende bomen ook geen blaadjes hebben. In de zomer kan je dit uitstekend zien, heeft jouw boom geen blaadjes? Dan is de kans enorm groot dat hij dood is. 

Bij het kappen van een (grote)boom is het altijd prettig om extra hulp te krijgen. Dit kan je doen door een professioneel bedrijf in te huren dat de zorg van het kappen op zich neemt. Bij Van Voorthuizen ben je aan het goede adres. De boomverzorgers beschikken over goede kennis en lange ervaring om bomen te kappen op een deskundige en zorgvuldige wijze. Van Voorthuizen doen het dan ook zonder schade aan de omgeving.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *