De Nederlandse wetgeving schrijft strenge regels voor het bezitten- en het veilig opbergen van wapens en munitie. Het is belangrijk om de eisen en wetten te weten voordat je een wapenkluis aanschaft. In deze blog wordt uitgelegd hoe dit in Nederland te werk gaat.
Vereisten van wapenkluizen
Volgens de Nederlandse wetgeving moet je een wapen zo veilig mogelijk opbergen. Hiervoor zijn gecertificeerde wapenkluizen van groot belang. De wapenkluis moet bijvoorbeeld voldoen aan de eis dat, de wapens en munitie gescheiden van elkaar kunnen worden opgeborgen. Ook mag het wapen alleen ongeladen in de kluis worden opgeborgen. Hierdoor kunnen spelende kinderen thuis of inbrekers in principe niks met het wapen.
Verankeren van je wapenkluis
Verankering van kluizen is niet alleen noodzakelijk maar in sommige gevallen ook verplicht. Het is bijna altijd noodzakelijk om een kluis te verankeren, verankering van kluizen is nodig om te voorkomen dat ze door ongeveogden wordt meegenomen. Dit is van toepassing op de meeste lichte en middelzware kluizen. Ook dient een hoge lichte kluis verankerd te worden om te vermijden dat deze kan omvallen.
De regel is duidelijk: Indien de wapenkluis een gewicht van minder dan 200 kg heeft, is de kluis deugdelijk verankerd in de vloer of de muur van de ruimte. Boven de 200 kg is dit dus niet verplicht, maar verstandig is het wel om deze kluis te verankeren. Dit zal volgens de wet dan ook 1 keer per jaar door de politie gecontroleerd worden.
Waar veranker je een wapenkluis?
Naast dat het belangrijk is om een kluis te verankeren is de locatie waar deze verankerd zal worden natuurlijk ook van groot belang. Onder het motto beter voorkomen dan genezen is het aan te raden een kluis op een onopvallende plek te plaatsen. Wel moet de gebruiker gemakkelijk toegankelijk zijn. Daarnaast is de ondergrond waaraan de wapenkluis verankerd wordt grotendeels verantwoordelijk voor de stevigheid van de verankering. De voorkeur is dan ook het te plaatsen op een betonnen vloer en/of tegen een betonnen wand.